Mijn hele leven ben ik al gek op koken. Risotto fungi, pasta peperonata, een broccoli quiche, daar kan ik de hele avond voor in de keuken staan. Daarnaast heeft Heel Holland Bakt een nieuwe deur voor mij geopend en probeer ik nu meer koekjes en taarten te bakken.
Ik dacht altijd dat bakken geheel vanuit het hart kwam, maar bakken blijkt eerder een exacte wetenschap te zijn. Dat exacte en precieze blijf ik lastig vinden. Vanuit die gedachte denk ik vaak aan ouders van patiënten met een stofwisselingziekte met een voorgeschreven dieet. Die ouders zijn eigenlijk de hele tijd bezig om het dieet af te stemmen. Hier een boterham erbij, daar een aardappel eraf. Het doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van ouders, dat is iets waar ik heel veel respect voor heb.
Een paar jaar geleden was ik op stagebezoek in het GSD-centrum van David Weinstein, wat destijds nog in Florida was. Ik raakte daar goed bevriend met Iris, een verpleegkundige en moeder van vier kinderen met GSD Ia, en Monica, die zelf GSD Ia heeft.
Wij hebben vele weekenden doorgebracht met uitjes naar Disneyland, vele films gekeken en ook bovenal heel uitgebreid gekookt. Iris heeft mij versteld doen staan van hoeveel er mogelijk is binnen de grenzen van een dergelijk dieet. Ze zette de meest prachtige visschotels op tafel en de lekkerste toetjes met weinig of geen suiker. Ze gebruikte een schat aan kennis van koken en een kast aan specerijen. Dit wil natuurlijk absoluut niet zeggen dat het eenvoudig is om je op die manier aan te passen, maar ik zag dat het mogelijk was. Ik leerde daar dat, met veel ervaring, een GSD-dieet niet alleen een beperking hoeft te zijn, maar juist een aanpassing van waaruit veel mogelijk is.
Een jaar na terugkomst ben ik zelf gestopt met het eten van vlees vanuit verschillende overwegingen. Veel van mijn vrienden en familie vroegen op het begin hoe ik dat toch deed. Wat heb je dan als hoofdgerecht op tafel? Hoe kreeg ik het eten op smaak? Ik vertelde ze dat het in het begin wellicht lastig is, maar dat er ook een wereld aan mogelijkheden opengaat. De periode in Florida heeft mij geleerd om te denken in mogelijkheden en niet alleen beperkingen in alle aspecten van mijn leven. Een wijze en dankbare levensles die ik in mijn onderzoek en in mijn latere werk als arts graag wil meenemen.